Onko vastuullista syödä kalaa ja äyriäisiä?

On ja ei. Tässäkin asiassa on syytä olla hereillä.

Kalat ovat luonnontuote ja siksi alttiina ihmisen aikaansaannoksille. Monet kalalajit voivat hyvin ja niiden kannat kestävät kalastuksen ja käytön kaupallisiin tarkoituksiin, myös kalan kasvattamot mahdollistavat nykyisin eettisen vaihtoehdon kalan ja äyriäisten nauttimiseen. Monet Itämeren ja järviemme kalalajit, kuten ahven, kuha, hauki, lahna ja silakka ovat kannoiltaan vahvoja ja elintarvikkeena erinomainen valinta.

Osa kala- ja äyriäislajeista kärsii siinä määrin tehokalastuksesta ja ilmaston muutoksesta, ettei niiden pyynti kaupallisiin tarkoituksiin ole eettisestä näkökulmasta perusteltua. Tällaisia lajeja ovat mm. Red Snapper, Snapper, Ankerias ja Pietarin kala.

Osa näistä lajeista toki kestää harrastekalastuksen ja siitä saatavan satunnaisen herkkuaterian. Kannatamme lämpimästi kotitarve- ja harrastekalastusta.

Kalan sertifikaatit

MSC (Marine Stewardship Council) sertifikaatilla pyritään osoittamaan, että kalan alkuperä ja pyyntimenetelmät ovat sertifikaatin määrittämien kestävyyskriteerien mukaiset. Sertifikaatilla pyritään ohjaamaan kaupallista kalastusta kohti kestävää luonnonvarojen käyttöä

ASC (Aquaculture Stewardship Council) sertifikaatin tavoitteena on ohjata kalankasvatusta vähemmän luontoa kuluttavaan toimintaan.

Molemmat sertifikaatit ovat viime aikoina kehittyneet jossain määrin kyseenalaiseen suuntaan. Lähinnä keskustelua on herättänyt mukaan hyväksyttyjen, mutta kyseenalaisten lajien tilanne. Tästä osoituksena myös WWF, joka aiemmin tuki sertifikaatteja, on lopettanut niiden tukemisen. Myös Kalakauppa E. Eriksson Oy otti käyttöön sertifikaatit vuonna 2019, mutta on samoista syistä luopunut niistä.

Lisää tietoa sertifikaateista ja eettisestä kalan kuluttamisesta saat mm. wwf -sivuilta.