Eurooppalainen Belon -osteri

Toiset rakastavat, toiset vierastavat. Eurooppalainen Belon (ranskaksi platue eli littana) osteri tulee meille aina elävänä ja sen tulee olla elävä aina avaamiseen saakka.

Käyttö:

raakana tai esim. uunissa gratinoituna.

Valikoima:

myydään elävinä ja kappaleittain.

Alkuperä:

Ruotsi, Ranska, Hollanti. Satunnaisesti myös Irlanti (nämä ovat arvokkaampia). Osa kasvatettuja, osa villejä. Tilataan Kalatukku E. Erikssonin ja Kalatukku Arvo Kokkosen kautta.

Yleensä rahti alkuperämaasta kestää noin 4 vuorokautta, mikä lyhentää myyntiaikaa merkittävästi. Yleensä osterit tulevat meille keski-Euroopasta maanantaisin, keskiviikkoisin ja Ruotsista torstaisin. Sillloin tällöin saadaan erä Irlantilaista arvokkaampaa osteria.

Belon osterin säilyvyyteen vaikuttaa sen lituskainen muoto. Sisälle kertynyt merivesi ei tahdo pysyä lituskassa kuoressa ja kuivuessaan osteri kuolee. Tyypillisesti keskieurooppalaisten osterien myyntiaika on 3-6 päivää, ruotsalaisten hieman lyhyempi.

Eurooppalainen osteri on eettinen valinta, vaikka niille ei vielä sertifikaatteja myönnetäkään.

Kuollut osteri saattaa sisältää bakteereja, jotka saattavat aiheuttaa voimakkaitakin ruokamyrkytysoireita. Osteri saattaa kantaa myös noroviruksia ja muitakin tauteja -kuten kaikki elävät eläimet.

Lue täältä osterin avaamisesta ja tarjoiluehdotuksista.