Kirjolohi

Käyttö:             Monipuolinen ruokakala, soveltuu myös raakana syötäväksi

Valikoima:       Tuoreena kokonaisena ja fileinä, savustettuna

Alkuperä:        Kotimainen kasvatettu, useita toimittajia.

 

Kirjolohi tuotiin Suomeen 1960 -luvulla. Se ei lisäänny luonnonvaraisena Suomessa, joten kaikki myytävä kirjolohi on kasvatettua. Kalastussaaliina saatavat villit kirjolohet ovat kasvattamoista karanneita yksilöitä.

 

Kirjolohi on lohen sukuinen, mutta kasvaa huomattavasti pienemmäksi. Myytävänä olevat kirjolohet jaetaan kokoluokkiin n1 kg, 1-2kg ja 2-3kg. Pienimmistä noin kiloisista käytetään nimitystä ”kauppakala”, isoimmista ”filekala”.

 

Suomessa lanseerattiin joitain vuosia sitten ”Benella-kirjolohi”, jossa kaikki kaloille syötetään kasvuympäristöstä kerättyä ravintoa, johon on lisätty eläinperäistä proteiinia. Tällä menetelmällä kirjolohien ravintoarvot ovat parempia, ympäristön kuormittavuus alhaisempi ja lisäksi ne ovat paremman makuisia. Mikäli Benella kirjolohta on saatavilla, kannattaa sitä ostaa.

 

Nykyisin johtuen erittäin korkeista laatuvaatimuksista kasvattamoille kirjolohi on paitsi eettinen valinta, myös mainettaan parempi ruokakala oli se sitten Benella- tai tavallinen kirjolohi.

 

Vaikka rasvaisena kalana se säilyy kohtuullisen hyvin, on tämäkin kala parhaimmillaan vasta nostettuna.