Siika

Kotimainen siika on maukas ja monipuolinen ruokakala. Pääosin myymämme siika on kasvatettua, mutta välillä saamme myös luonnonsiikaa Ahvenanmaalta.

Käyttö:

Monipuolinen ruokakala, sopii nautittavaksi myös raakana

Valikoima:

Tuore kokonainen, tuore filee, graavattu, savustettu, mäti tuoreena ja pakasteena.

Alkuperä:

Kotimaiset kalakasvattamot, Pohjois -Itämeri, Ahvenanmeri.

Siika on hyvin yleinen ja monipuolisesti hyödynnettävä ruokakala. Eri siikalajeista yleisimmin ruokalana käytettyjä ovat karisiika ja vaellusiiska. Viimeksimainittu tosin on luonnon kannaltaan taantunut ja siksi sen käyttöä tulisi välttää. Nykyisin suurin osa myymästämme siiasta tulee kasvattamoilta, mutta aina silloin tällöin saamme erän erityisen maukasta Ahvenanmaalaista karisiikaa.

Siian valmistus myyntäväksi eri muodoissaan voi olla työlästä, mikä luonnollisesti vaikuttaa hintaan. esimerkiksi suomustetun ja ruodottomaksi nypityn fileen valmistaminen vie runsaasti aikaa.

Siian kilohintaan vaikuttaa myös siian koko. Arvoikkainta on ns. 1 luokan siika, eli yli 600 g painoinen kala, kakkosluokkaan kuuluu n. 400 g painoiset kalat ja pienimmät ns. pannusiiat ovat alle 300g, yleensä 150-250g painoisia.

Siika on ruokakalana monipuolinen. Se sopii mainiosti raakana tarjottavaksi esim. sushina tai sashimina. Rapeaksi paistettuna sen suomustettu nahka on herkkua.