Lohi

Käyttö              Monipuolinen ruokakala, sopii nautittavaksi myös raakana

Valikoima        Kokonainen tuore, filee, lämmin ja kylmä savustettu, graavattu (erilaisia graavimausteseoksia), loimutettu.

Alkuperä          Norja, kasvatettu, eri tukkujen kautta.

Norjassa kasvatettu lohi on suomen eniten kulutettu kalalaji. Sitä on saatavilla kaikista kalatukuistamme. Pääsääntöisesti hankimme lohet kokonaisina ja fileoimme ne itse, koska näin saamme kalan tuoreempana myymälään.

Lohen hintaan vaikuttaa sen koko. Mitä isommasta kalasta on kyse, en arvokkaampi se on. Myös fileiden kohdalla noudatetaan kokoluokitusta ja fileen luokitus tulee kokonaisen kalan koosta. Esim. luokitus 6-7 fileen kohdalla tarkoittaa sitä, että se on leikattu tämän kokoisesta kalasta.

Lohta perataan Norjassa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Kuljetus Suomeen ja tukun kautta myymälään vie kaksi päivää. Maanantaina leikattu lohi on siis keskiviikkona meillä myymälässä ja perjantaina leikattu lohi saapuu maanantaina.

Lohen kylmäketju on saatu aukottomaksi, joten sen säilyvyys on hyvä. Kokonaisena saapuneen lohen myyntiaika on 14-16 vrk, mutta Norjassa valmiiksi leikatun fileen huomattavasti lyhyempi.

Tavallinen Norjalainen lohi on eettisyydeltään hieman kyseenalainen, mutta saatavilla on myös ASC sertifioitua lohta, mikä on eettisesti perusteltu valinta.